קרע בשריר

קרע בשריר נגרם כשיש עומס על שריר מסוים וסיבי השריר אינם מצליחים לעמוד בדרישה ממנו. לרב הקרע נגרם כתוצאה ממאמץ חזק של בלימה (פעולה אקצנטרית), או ממתיחת יתר שלו. קרע בשריר מתחלק ל-3 רמות בהתאם לגודל הקרע על פי ממצאי ההדמיה:

קרע דרגה ראשונה– כאשר יש פגיעה מינורית בסיבי השריר, טווח התנועה מלא ואין ירידה בכח.
קרע דרגה שניה– כמחצית מסיבי השריר נקרעו, יש נפיחות, רגישות במגע, הפעלה ומתיחה.
קרע דרגה שלישית– יש קרע מלא של סיבי השריר כל סיבי השריר מנותקים בבטן השריר, או שבטן השריר נקרעה ל-2. ילווה בכאב, נפיחות, הגבלה בתפקוד.

גורמי סיכון לקרע בשריר:

שריר שעובר על 2 מפרקים– תנועה במפרק אחד מעלה את המתח הפאסיבי בשריר ויכולה להוביל לפציעה של מתיחת יתר.
כיווץ שריר– כיוון השריר תוך כדי בלימה שלו. שלב הבלימה שבו השריר משנה את המתח שלו, עלול לגרום לסיבי השריר עומס יתר .
שריר עם הרבה סיבים מסוג 2– אלה הם שרירים עם סיבים שמתכווצים מהר ומשמשים למאמצים של ספרינטים וכח מתפרץ.

שריר קרוע בזרוע

מה קורה לאחר קרע בשריר?

השלב הראשון שלב הדלקת– השריר כואב, רגיש למגע, חם ומתחיל בו למעשה התהליך הדלקתי שזהו התהליך הריפוי של הגוף. בתהליך הדלקתי הגוף יוצר צלקת על מנת לשמור על המשכיות הרקמה. הטיפול הפיזיותרפיה בשלב זה יתמקד בלהגן על הצלקת, לעזור לפנוי הדלקתי ולהוריד כאב. בקליניקה שלנו לטיפולי פיזיותרפיה בתל אביב יש שרוולים לימפתיים שעוזרים לפנוי הדלקת, אלקטרותרפיה שזה חשמל טיפולי ואולטרסאונד טיפולי להורדת כאב. כמו כן נרצה לעשות עיסוי עדין למקום. 

שלב שני שלב בניית מסת שריר וסיום היווצרות הצלקת– הגוף מייצר צלקת ששומרת על המשכיות הרקמה, אולם אינה יודעת להתכווץ ולהרפות כמו סיב שריר. אנו נרצה לבנות מסת שריר שתחפה בעצם על האזור הלא מתכווץ בשריר (הצלקת). בקליניקה לפיזיותרפיה שלנו בתל אביב יש ציוד של משקולות, קטלבל, מוטות, גומיות ומכשירי אלקטרותרפיה שעוזרים לשרירים להפיק יותר כח לבנות מסת שריר.

שלב שלישי הגמשה של הצלקת ותרגול חזרה לפעילות– בשלב השלישי לאחר קרע בשריר נרצה לתרגל כח מתפרץ, האצות ובלימות שהם בעצם המאמצים שהכי קשה לשריר להתמודד איתם. רבים מהמטופלים שמגיעים אלינו לקליניקה לפיזיותרפיה בתל אביב עוסקים בספורט חובבני ואינם מכינים את הגוף לפעילות של כח מתפרץ בכלל ולכן הם בסכנת גדולה יותר לפציעות.

חשוב לתרגל כח מתפרץ האצות ובלימות לקראת החזרה לספורט, במקביל מאמצע השלב השני נרצה להגמיש את רקמה הצלקת שנוצרה במקום השריר הפגוע על מנת שהרקמת צלקת לא תגביל אותנו בחזרה לשגרה.
אחרי שהשלמנו את כל השלבים וראינו שהשריר חזק גמיש, יודע להתמודד עם האצות, בלימות ותנועות הספורט הנדרשות, הכל מוכן לחזור לפעילות חזקים יותר.

3 תרגילים להגמשת ההמסטרינגס

הבית לפיזיוטרפיה ופציעות ספורט ו