שבר בעצם הפיקה נגרם כתוצאה מפגיעה ישירה בפיקה, או מפגיעה לא ישירה מלחץ חזק על המנגנון המיישר של הברך . הפיקה היא עצם צפה היושבת בקדמת הברך והיא העצם הצפה הגדולה בגוף. תפקיד הפיקה היא לתת מנוף לארבע ראשי, על מנת שיהיה לו יותר קל לייצר כח. ללא הפיקה קשה מאוד ליישר את הברך. ככל שעולים בגיל רואים יותר מקרים של שבר בפיקה. נשים מעל גיל 65 מהוות את האחוז הגדול ביותר של האנשים ששוברים את הפיקה. רב השברים נגרמים כתוצאה מנפילה באנרגיה נמוכה על הברך, במיוחד בחודשי החורף.
ישנם מספר סוגי שברים: השברים מסווגים אם הייתה תזוזה או לא. כאשר הייתה תזוזה השבר נחשב פחות יציב וישנה עוד תתי חלוקה לסיווג השבר. ההחלמה של השבר תלויה בנזק הסחוסי שנגרם כתוצאה מהפגיעה. היכולת התפקודית אחרי זה גם היא תלויה ביכולת להשיג טווח מלא כמה שיותר מהר ללא כאב.
מהלך הטיפול בברך לאחר שבר פיקה: גם אם ישנו צורך בהליך ניתוחי וגם אם לא הרגל תהיה בהתחלה מקובעת ביישור, על מנת להוריד עומס מהפיקה. לאחר שהרגל הייתה זמן ממושך מקובעת ביישור ,ישנו צורך בעבודה הדרגתית ואינטנסיבית על כיפוף וזה יהיה חלק משמעותי בתחילת השיקום. בנוסף צריך לחזק את השרירים מסביב לברך בדגש על הארבע ראשי ולעלות עומסים בהדרגה על המפרק בין הפיקה לירך ועל מפרק הברך. לאחר שהטווחים מלאים, השרירים חזקים נתמקד בחזרה לפעילות של ריצה ופונקציות שדורשות מהברך מוכנות גבוה יותר, עד לחזרה לפעילות מלאה.