קרעתם רצועה צולבת קדמית בברך ACL ומבולבלים? המאמר הזה הוא בדיוק בשבילכם.
בדרך כלל קרע של הרצועה הצולבת בברךACL anterior cruciate ligament הוא אירוע טראומתי. הפגיעה מגיעה בדרך כלל בעקבות בשינוי כיוון/אנרגיה גבוה (תוך כדי ריצה, נחיתה מקפיצה)/ מגע חיצוני, אך לעיתים זה קורה גם מפעילות יותר של היום יום. לאחר הקרע ברצועה הצולבת מגיע שלב הדלקת. בשלב זה (יכול להתחיל ממש לאחר הטראומה) הברך חמה, נפוחה, כואבת ואדומה. כבר בשלב הזה זה זמן טוב וחשוב לראות פיזיותרפיסט בתל אביב או מאיפה שאתם בארץ ולא לחכות. יש המון מה לעשות בקליניקה לפיזיותרפיה: החל מטיפול בכאב, לימוד הליכה נכונה (על מנת שהליכה בצליעה לא תתקבע), טיפול בנפיחות ועבודה על טווחי תנועה.
כיום ישנם 3 גישות מרכזיות בטיפול בקרע ברצועה הצולבת:
תקופת הכנה של 3 חודשים בערך שבה עובדים על טווחי תנועה, טיפול בנפיחות וחיזוק שרירים לקראת הניתוח. לאחר 3 חודשים בערך שהרגל מוכנה מנתחים. לאחר הניתוח יש עוד שיקום של 6 חודשים בערך ו-10 חודשים עד חזרה לפעילות מלאה. ניתוח לשחזור צולבת עם גיד של המטופל AUTOGRAFT – הגידים הנפוצים הם גיד פיקה, ארבע ראשי והסמטרינגס. אחוז ההצלחה של גיד עצמוני אוטוגרפט הוא 85-95 אחוז בחזרה לפעילות כמו ברמה של לפני הניתוח ( כמובן רק לאחר שיקום טוב).
יתרונות: סיכוי נמוך להעברת מחלות או זיהומים, נקלט יותר טוב על ידי הגוף.
חסרונות– כאבים במקום ממנו נלקח השתל והתחלה יותר קשה של השיקום.
ניתוח לשחזור צולבת עם גיד חיצוני ALLOGRAFT – נלקח מגופות. הגידים הנפוצים הם גיד פיקה , אכילס או המסטרינגס.
אחוזי הצלחה– 80-90 אחוז הצלחה, אולם יש סיכוי יותר גדול שהגיד לא יקלט ביחס לגיד עצמוני ויש סיכוי קצת יותר נמוך לחזרה לספורט באותה רמה לעומת שתל עצמוני.
יתרונות– יש פחות כאבים בטווח הקצר, זמן ניתוח קצר יותר ואין איזור בגוף שנפגע כתוצאה מלקיחת שתל.
חסרונות– סיכוי נמוכים אך קיימים של העברת מחלות, דחייה של השתל וסיכוי טיפה יותר גדול של קרע חוזר.
אחוז הקרעים החוזרים לאחר 10 שנים בניתוח ACL אוטוגרפט עומד על 5-10 אחוז ואחוז הקרעים החוזרים באלוגרפט (שתל חיצוני) עומד על אחוז דומה אם כי טיפה יותר גבוה הסיכון לקרע חוזר.
שיקום של בערך 4-6 חודשים בהם משקמים את הברך ללא ניתוח. בכל מצב אפשר להתחרט ולנתח, אך חשוב לקחת בחשבון שבמידה ויש גם קרע במיניסקוס ורוצים לתפור אותו יש משמעות לניתוח מהיר. אחוזי הצלחה של מטופלים שלא מדווחים על חוסר יציבות על פי הספרות לאחר שיקום שמרני ( לא ניתוחי) עומד על 30-50 אחוז. אולם הספרות עדיין מתעדכנת בנושא, כיוון שבשנים האחרונות יותר ויותר אנשים לא עושים ניתוח דבר שלא היה מקובל בעבר. פעם חשבו שלרצועה הצולבת אין אספקת דם מספיק טובה והיום אנחנו מבינים שכן יש אספקת דם לרצועה.
במאמר שפורסם על ידי סטפני ושותפים (2023) 72 מתוך 80 עם קרע מלא ברצועה הצולבת הצליחו להחלים (הרצועה הצטלקה לחלוטין וחזרה להיות המשכית) לאחר 3 חודשים. תקופה הרגל מקובעת ללא כיפוף במטרה לתת לרצועה הצולבת להצטלק. החיסרון בשיטה זאת שהשיקום השמרני הראשוני הוא יותר קשה, אך ישנם יתרונות לטווח היותר רחוק.
הגישה שאנו מאמינים בה היא להציג למטופל את האופציות בצורה האובייקטיבית ביותר ולתת לו להחליט. לא חייבים להחליט ישר ואפשר להתחיל בשיקום שמרני ובהמשך לנתח. בתחילת השיקום וגם לפעמים ברגע הפציעה המטופל ירגיש שיש "בריחות" של הברך, כלומר הברך תזוז ללא שליטה וזה ילווה בכאב ולעיתים בנפיחות. מהניסיון שלנו ראינו הרבה פציעות שנקבע ניתוח לחצי שנה מיום הפציעה. בחודש הראשון היו בריחות של הברך וככל שהתקדם השיקום כמות הבריחות של הברך הלכה ופחתה ותדירותם הלכה והתרחקה עד שלא קרו בכלל.
כאב– בהתחלה ישנו כאב ופחד בגלל הנפיחות והתחושה שהגוף "בגד" בנו ולא מתפקד, בנוסף ישנה תחושה של איבוד תחושה וחוסר וודאות שיכולים להגביר את הכאב. אין מה לדאוג נדירים המקרים בהם הכאב נמשך לטווח ארוך. הכאב לרוב יהיה סביב הפגיעה ואם עושים ניתוח אז בשבועות הראשונים אחרי הניתוח ולא יישאר לנצח. בנוסף יש הרבה מה לעשות כדי לטפל בכאב: חשמל להורדת כאב, שרוולים לימפתיים, עיסוי, אולטרסאונד טיפולי ותנועה וחיזוק שרירים.
חיזוק– כל יום בלי דריכה על הרגל, או נשיאת משקל, הארבע ראשי מאוד נחלש. ברמה שתוך שבועיים בלי נשיאת משקל מספקת הוא יכול לאבד 10-20 אחוז ממסת השריר. גם שריר החבליים שהוא שריר הירך האחורי מאוד נחלש ללא נשיאת משקל והפעלה. לשני השרירים הללו תפקוד מאוד חשוב, ביחד עם התאומים, בייצוב הברך ועזרה לרצועות הצולבות. בגלל הסיבות הללו ובגלל שהפעלת שרירים עוזרת לדחוף את הנוזלים למעלה לעבר הפינוי שלהם בכלי הלימפה שבירך, ישנה חשיבות גדולה לחיזוק והפעלה מוקדמת של הברך.
אנו בפיזיו הום קליניקה לפיזיותרפיה בתל אביב שמים דגש על חיזוק השרירים ופעילות כבר בשלבים ההתחלתיים של השיקום, על מנת לזרז את תהליך השיקום של הגוף וגם של הנפש.
פרופריוספציה– שיווי המשקל בגוף מתבסס על 3 דברים: רצפטורים שפזורים בכל הגוף בעיקר במפרקים וברצועות, מערכת הראיה ושבלולים שנמצאים באוזן התיכונה. ברגע שנקרעת הרצועה הצולבת הקדמית בברך נפגעת לנו הפרופריוספציה ולכן חשוב לתרגל עבודה על משטחים לא יציבים (כמו המדרכות בתל אביב 😊) , תרגול בעיניים עצומות ללא הסתמכות על הראייה ועבודה על שליטה שרירית. ככל שנתקדם בשיקום נשים דגש גדול יותר על עבודה על משטחים לא יציבים כגון: בוסו ופיתה.
בלימה והאצה– הרגל הפצועה מאבדת מאוד מיכולות האצה והאטה שלה. על מנת לחזור לספורט באופן בטוח ולהימנע מפציעה חוזרת יש חשיבות גדולה מאוד בתרגול האצות ובלימות לפני החזרה לספורט תחרותי או חובבני. בפיוזיוהום קליניקה לטיפולי פיזיותרפיה בתל אביב יש לנו ציוד מיוחד למדוד את כוח השרירים והאצה שלו עד הגעה לכיווץ מקסימלי.